Design a site like this with WordPress.com
Začnite

Kako se lotimo izdelave domače kozmetike

Kje začnemo, kaj potrebujemo, kje kupimo, čistoča, formuliranje, parna kopel, kaj pa mikser? Vsa ta vprašanja se nam porajajo, ko začnemo razmišljati, da bi se lotili izdelave kozmetike kar doma.

Kaj potrebujemo, da se sploh lotimo izdelave domače kozmetike? Odvisno, kaj želimo izdelati. Najprej imamo najverjetneje kak recept. Torej potrebujemo sestavine, ki so v receptu, oziroma podobne sestavine. Kupimo jih v specializiranih trgovinah, ki imajo dandanes že vse za izdelavo domače kozmetike. Potrebujemo tudi posodice in mešalke. Najboljše so čaše in paličice iz borosilikatnega stekla, ki jih dobimo v trgovinah z laboratorijsko opremo, saj so le-te odporne na segrevanje. Za mešanje je najboljši palični mešalnik, ki ga uporabljamo samo za ta namen. Če delamo majhne količine naenkrat, je boljša mini verzija paličnega. Lahko mešamo tudi z mini mikserjem, ampak tako v izdelek pride več zraka. Nepogrešljiva pri izdelavi kozmetike je tehtnica, ki je bolj natančna od kuhinjske (npr. žepna tehtnica z natančnostjo 0,01 g/100 g). Potrebujemo še termometer, pH meter (ali pH lističe) in alkohol za razkuževanje. Jaz uporabljam 70 % etanol, ki ga prelijem v stekleničko z razpršilko. Na koncu potrebujemo še primerno embalažo za shranjevanje kozmetike.

Pomembno je, da pred začetkom vse steriliziramo!

Najboljše je imeti poseben prostor za izdelovanje kozmetike, ki mora biti čist in sterilen. Jaz delovne površine vedno razkužim z alkoholnimi robčki in si razkužim tudi roke. Seveda je treba sterilizirati tudi vse čaše, posodice, žličke, paličice, mešalnik in embalažo. Lahko jih posprejamo z alkoholom ali s paro.

Naslednji korak je priprava sestavin in postopek izdelave.

Stehtamo vse potrebne sestavine in jih po potrebi stopimo, segrejemo. Za segrevanje vedno uporabimo parno kopel. Na ogenj postavimo posodo z vodo, vanjo pa damo čašo, v kateri so sestavine. Tako se sestavine počasi topijo ali segrevajo. Priporočljivo je meriti temperaturo vsebine, da se le-ta preveč ne segreje, saj se tako lahko uničijo dragocene snovi. Ko izdelek zmešamo, mu izmerimo pH in ga po potrebi spremenimo. Na koncu vlijemo v primerno embalažo.

Formuliranje receptov in različne faze.

Preden se sami lotimo formuliranja, potrebujemo neko osnovno znanje o izdelavi kozmetike. Vedno formuliramo recept za 100 gramov. Vsa tehnična navodila za sestavine so zapisana v odstotkih, zato naj bo seštevek vseh sestavin vedno 100. Tako je jasno, da je 1 g vedno 1 % glede na celotno težo izdelka. Pomembno je, da smo pri formuliranju in kasneje tehtanju natančni, saj lahko včasih že desetinka grama določene sestavine vpliva na končno stabilnost izdelka ali pa v drugih primerih povzroči alergične reakcije.

Formulacije za emulzije se navadno pišejo v treh fazah. Faza A – vodna faza, faza B – maščobna faza in faza C – hladna faza. Faza A so vse vodotopne sestavine, ki jih lahko segrevamo (voda, glicerin, zgoščevalec vodne faze, emulgator, če je topen v vodi). Faza B so vse maščobne sestavine, ki jih lahko segrevamo (olja, masla, lanolin, emulgator, če je topen v maščobah). Faza C so vse sestavine, ki jih dodamo, ko se emulzija že nekoliko ohladi, saj bi jih segrevanje uničilo (eterična olja, konzervans, vlažilci, vitamini, barvila, olja, ki niso odporna na toploto).

Pri mazilih imamo ponavadi le eno fazo, lahko pa tudi več, odvisno od sestavin. Isto velja za čistilne izdelke.

Na koncu še zapišemo, do katere temperature lahko fazo A in B segrevamo ter pri kateri temperaturi dodamo fazo C.

One thought on “Kako se lotimo izdelave domače kozmetike

Add yours

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: